Bästa leksakerna till ditt barn

child-forest-toy-teddy-bear-compressed

Vad utmärker egentligen en bra leksak? Vad är bra att tänka på när du väljer vilka leksaker ditt barn ska få?

Bräckliga saker av plast med små metalldelar går ofta sönder och kan vara direkt farliga att få i munnen och svälja, dessutom innehåller de ofta giftiga ämnen. Även om de inte är hälsovådliga i sig, vill du kanske inte bidra till miljöfarlig tillverkning. Fler och fler väljer därför kvalitetsleksaker av naturmaterial och en del butiker har specialiserat sig på miljövänliga produkter och har ett stort utbud av både roliga och utvecklande leksaker.

Rolig

Det spelar ingen roll hur bra en leksak är på andra sätt om inte ditt barn tycker att den är rolig att leka med. Det är inte alltid lätt  att avgöra i förväg, men ett bra sätt är att försöka komma ihåg vilka dina egna favoritleksaker var.

Utvecklande

Barn älskar att undersöka, bygga och lära sig. Leksaker som har en eller flera av de egenskaperna är nästan alltid med bland de som används mest. Det dyra färdigbyggda sakerna ger sällan utrymme för egen fantasi, istället brukar byggklossar som Lego och andra leksaker ge mycket mer glädje.

Material

Det finns en anledning till att trä i alla tider varit ett populärt material för leksaker: det känns varmt, det har struktur, det luktar gott och stimulerar våra sinnen. Ibland kan det kännas mjukt ibland kan det kännas hårt, men det är alltid ett levande material som de flesta barn tycker om.

För de mjuka leksakerna är det bäst om de är tillverkade utan kemikalier, vare sig under odlingen eller under produktionsprocessen, då det finns stor risk att ditt barn kommer i kontakt med de här gifterna när hon eller han leker med eller ligger och gosar med mjukisdjuret eller dockan.

Läs mer

Konsumentverket har mer information om hur du väljer bra leksaker.