Ta hand om din cykel

Har du köpt ny cykel så är det viktigt att du tar hand om den så att du kan ha nytta och glädje av den länge. Det är inga svåra saker att hantera utan de flesta klara att serva och sköta om sin cykel. Vissa saker kanske du måste lämna in till cykelverkstad för att åtgärda som till exempel byta ut en eker i hjulet men annars så fixar du det mesta själv.

Framförallt så måste bromsarna fungerar, du måste kunna bromsa och stanna snabbt om det skulle behövas. Kontrollera så att bromsklossarna inte är nedslitna, är dom det så måste du byta ut dom. Kolla också vajrar så de löper fritt och inte kärvar. Se också till att däcken är ordentligt pumpade, cykeln går mycket lättare att cykla om du har bra pumpade däck. För lite luft i däcken kan de ta skada och du får enklare punktering.

Kedjan är det som driver din cykel framåt och vara välsmord men ändå inte för mycket. Om den inte är smord så nöts dreven och det gör att cykeln blir trögare att cykla på. De kan även slitas i onödan. Även om cykeln tål regn så är det bra om man har cykeln under tak då man inte använder den. Den kan rosta fortare om den inte får torka upp emellanåt. Kan du ha den i ett varmt garage är det allra bäst. Att ha en fungerande ringklocka är bra då du behöver varna någon som är i vägen när du ska cykla. Även reflex och lampor bör fungera så du syns i trafiken, om de är smutsiga så är de inte lika effektiva som då dom är rena, så torka av lyktor och reflexer.